Westerhaven 11A


Henri Rots

Geboren: 2 juni 1898, Aalten
Laatste adres: Westerhaven 11a, Groningen
Gearresteerd: 16 oktober 1944, Groningen
Gefusilleerd: 28 oktober 1944, Westerbork

Henri Rots wordt geboren op 2 juni 1898 te Aalten als het jongste kind van Jan Hendrik Rots en Johanna Heijerman. Hij heeft 3 broers en een zuster.
Henri studeert aan de Academie voor Bouwkunde in Groningen en is daarna werkzaam als architect.
Hij trouwt op 22 mei 1924 met Trijntje de Langen, geboren op 9 juli 1898 te Oldehove.

Nadat Henri en zijn vrouw op verschillende adressen in de stad Groningen hebben gewoond, verhuizen ze in 1931 naar een woning boven een winkel aan de Westerhaven 11a. Dit pand is door Henri Rots zelf ontworpen. Het pand dient als woonhuis en als kantoorruimte. Hier vestigt hij Architectenbureau Henri Rots.

Als architect is Henri Rots vooral werkzaam in de stad en de provincie Groningen. In de stad ontwerpt hij een groot aantal winkelpuien, waaronder de gevel van een banketbakkerij aan het A-kerkhof en een huizenblok in de Korrewegwijk. Ook houdt hij zich bezig met nieuwbouwplannen en verbouwingsplannen voor woningen, winkels, scholen en diverse andere soorten gebouwen.
Enkele van zijn werken zijn aangewezen als rijksmonument. Hij bekleedt talrijke nevenfuncties, o.a. als adviseur, bemiddelaar en bestuurslid op zijn vakgebied. Daarnaast adverteert hij regelmatig met dag- en avondlessen voor leerlingen.

Henri Rots is lidmaat van de Gereformeerde kerk en lid van de Anti-Revolutionaire Partij.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit Henri in het verzet. Hij heeft een leidende functie bij de luchtbescherming. Zijn huis fungeert als hoofdkwartier van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan onderduikers (LO) en als schuilplaats van een knokploeg, waar hij zelf ook deel van uitmaakt. De woning heeft een achteruitgang en is dus geschikt voor vergaderingen van het verzet.
De afspraak is dat zijn vrouw de voordeur opent als er gebeld wordt, zodat de achterdeur als vluchtuitgang gebruikt kan worden.
Op de ochtend van 16 oktober 1944 wordt er gebeld. Net die ochtend is Henri in de kelder bezig en doet hij zelf de voordeur open omdat hij dichtbij is.
Het is een overval van de Duitse SD. Henri wordt gearresteerd en naar het Scholtenhuis gebracht. Tijdens zijn ondervraging wordt hij ernstig mishandeld.
De familie weet niet wat er met hem gebeurd is na zijn arrestatie.
Als Henri niet terugkeert draagt zijn vrouw de leiding van het architectenbureau tijdelijk over aan haar zwager W. Brouwer en langzamerhand krijgt Henri’s neef Jan (J.H.W. Rots 1927 -2004) de leiding van het architectenbureau Rots.
In 1979 wordt het kantoor onder de naam Architecten Rots verplaatst naar de Kraneweg 78, sinds 1969 ook het woonhuis van J.H.W. Rots.

Henri Rots wordt 12 dagen na zijn arrestatie in kamp Westerbork op 28 oktober 1944 gefusilleerd samen met 6 andere verzetslieden. Hij is dan 46 jaar.
Pas jaren laten hoort de familie wat er met hem gebeurd is.

Henri Rots’ stoffelijk overschot wordt verbrand in het crematorium van het kamp.
Zijn naam staat vermeld op een gedenksteen op het in 1946 onthulde Oorlogsmonument Esserveld in Groningen.