Jan Lutmastraat 8


Fanny Weinberg-Weinberg

Geboren: 20 augustus 1869, Hamburg/Altona (Duitsland)
Laatste adres: Jan Lutmastraat 8, Groningen
Weggevoerd naar Westerbork: 4 februari 1943
Vermoord: 12 februari 1943, Auschwitz

Dit is een foto van Fanny Weinberg-Weinberg, haar zusters Rosa Weinberg, and Sara Ruben-Weinberg en hun broer Eduard Weinberg. Links is een foto van Sara Weinberg, zus van Fanny, als een jonge vrouw in 1900.

Fanny Weinberg is het derde kind van Meijer Weinberg en Rieke Salomonsohn. Het gezin Weinberg woont in Hamburg/Altona en telt acht kinderen.
Op 6 augustus 1896 trouwt Fanny met haar neef Lasarus Weinberg uit Groningen, van beroep koopman.
Het echtpaar Weinberg vestigt zich in Groningen en woont op meerdere adressen.
Op 19 april 1897 wordt de oudste zoon Sally geboren, vervolgens op 2 december 1898 Rika, op 25 november 1900 zoon Leo en tot slot op 15 november 1902 zoon Arnold.

Nieuwsblad van het Noorden 14 december 1917

Lasarus houdt regelmatig voordrachten, zoals op te maken valt uit een verslag in het Nieuwsblad van het Noorden van 14 december 1917. Het verslag gaat over een optreden voor de ‘damesbijeenkomst van de Sociëteit van Handwerkslieden’, waarbij hij o.a. een verhaal vertelt over Napoleon op St. Helena. Zijn voordrachten worden afgewisseld door een muzikaal intermezzo, verzorgd door twee van zijn zoons, op cello (Leo) en piano. Het is niet duidelijk of Sally of Arnold piano speelt.

De oudste zoon Sally is van beroep koopman. Na zijn huwelijk met Ella Pels uit Delfzijl op 15 december 1925, verhuist hij naar de Petrus Campersingel 149a. Zij krijgen drie dochters, Annie Else, Nora en Else.
Op 18 mei 1936 overlijdt Lasarus. Een jaar na zijn dood verhuist Fanny met de drie overige kinderen op 20 april 1937 naar de Jan Lutmastraat 8.
Alle kinderen hebben een beroep. Zo is Rika correspondent, Leo musicus (cellist) en Arnold reiziger.

Nieuwsblad van het Noorden 14-09-1940

Het Joodsche Weekblad 19-12-1941

Op 19 december 1941 verschijnt er in het Joodsche Weekblad een advertentie waarin Mevrouw Weinberg, Jan Lutmastraat 8 een ‘net meisje, in- of extern of flinke werkster’ werft. Zij is dan 72 jaar oud.

Het is niet bekend wanneer Fanny’s zoons Leo en Arnold naar Westerbork zijn weggevoerd. Wel is duidelijk dat Arnold met het eerste transport uit Westerbork naar Auschwitz gaat, op 15 juli 1942. Daar is hij op 22 augustus 1942 vermoord. Leo vertrekt met het tweede transport, op 16 juli 1942 en wordt een dag voor Arnold vermoord.

Fanny Weinberg heeft aanvankelijk een Sperre, een document dat -tijdelijk- vrijstelling van deportatie verschafte. In het geval van Fanny “wegens moeder van twee verdienstelijke kinderen”. Dit betreft Sally en Rika. Rika is correspondente bij een assurantiekantoor en huisbezoekster bij de Joodse Raad. Zij is daar ook medewerkster van de controle-commissie en staat omschreven als een goede en doortastende maatschappelijk werkster. Dit alles volgens de kaart van de Joodse Raad.
Op 4 februari 1943 wordt Fanny alsnog weggevoerd naar Westerbork.
Op 12 februari 1943 wordt Fanny vermoord in Auschwitz, op dezelfde dag als haar dochter Rika en haar oudste zoon Sally met zijn gezin.

 


Rika Weinberg

Geboren: 2 december 1898, Groningen
Laatste adres: Jan Lutmastraat 8, Groningen
Weggevoerd naar Westerbork: 4 februari 1943
Vermoord: 12 februari 1943, Auschwitz

Rika Weinberg met haar broers Leo en Arnold

Rika Weinberg is het tweede kind van Lasarus Weinberg, van beroep koopman en Fanny Weinberg-Weinberg. Zij wordt geboren op 2 december 1898 in Groningen. Haar oudere broer Sally is anderhalf jaar ouder. Na Rika worden nog twee broers geboren, Leo in 1900 en Arnold in 1902.
Het gezin Weinberg woont in Groningen op meerdere adressen.
Haar vader Lasarus houdt regelmatig voordrachten, zoals op te maken valt uit een verslag in het Nieuwsblad van het Noorden van 14 december 1917. Het verslag gaat over een optreden voor de ‘damesbijeenkomst van de Sociëteit van Handwerkslieden’, waarbij hij o.a. een verhaal vertelt over Napoleon op St. Helena. Zijn voordrachten worden afgewisseld door een muzikaal intermezzo, verzorgd door twee van zijn zoons, op cello (Leo) en piano. Het is niet duidelijk of Sally of Arnold piano speelt.
Haar oudste broer Sally is van beroep koopman. Na zijn huwelijk met Ella Pels uit Delfzijl op 15 december 1925, verhuist hij naar de Petrus Campersingel 149a.
Op 18 mei 1936 overlijdt haar vader. Een jaar later verhuist Rika met haar moeder en twee jongere broers naar de Jan Lutmastraat 8.

Alle kinderen hebben een beroep. Zo is Rika correspondent, Leo musicus (cellist) en Arnold reiziger.

Rika’s broers Arnold en Leo gaan in juli 1942 met de allereerste transporten vanuit Westerbork naar Auschwitz. Fanny Weinberg heeft aanvankelijk een Sperre, een document dat -tijdelijk- vrijstelling van deportatie verschafte. In het geval van Fanny “wegens moeder van twee verdienstelijke kinderen”. Dit betreft Sally en Rika. Rika is correspondente bij een assurantiekantoor en huisbezoekster bij de Joodse Raad. Zij is daar ook medewerkster van de controle-commissie en staat omschreven als een goede maatschappelijk werkster en als doortastend. Dit alles volgens de kaart van de Joodse Raad.

Op 4 februari 1943 worden Rika en haar moeder Fanny alsnog weggevoerd naar Westerbork.
Op 12 februari 1943 wordt Rika vermoord in Auschwitz, op dezelfde dag als haar moeder en haar oudste broer Sally met zijn gezin.

 


Leo Weinberg

Geboren: 25 november 1900, Groningen
Laatste adres: Jan Lutmastraat 8, Groningen
Weggevoerd naar Westerbork: onbekend
Vermoord: 21 augustus 1942, Auschwitz

Leo Weinberg is het derde kind van Lasarus Weinberg en Fanny Weinberg-Weinberg. Hij wordt geboren op 25 november 1900 in Groningen. Zijn broer Sally is in 1897 geboren en zijn zus Rika in 1898. Na hem wordt Arnold geboren in 1902.
Het gezin Weinberg woont in Groningen op meerdere adressen.
Zijn vader Lasarus houdt regelmatig voordrachten, zoals op te maken valt uit een verslag in het Nieuwsblad van het Noorden van 14 december 1917. Het verslag gaat over een optreden voor de ‘damesbijeenkomst van de Sociëteit van Handwerkslieden’, waarbij hij o.a. een verhaal vertelt over Napoleon op St. Helena. Zijn voordrachten worden afgewisseld door een muzikaal intermezzo, verzorgd door twee van zijn zoons, op cello (Leo) en piano. Het is niet duidelijk of Sally of Arnold piano speelt.
Dat Leo getalenteerd is, blijkt uit een verslag uit het archief van de Muziekschool:
“Tijdens de leerlingenuitvoering 30-3-1912 speelt L. Weinberg, leerling in de celloklas van P.J. Dado Einsam bin ich nicht alleine van Carl Maria von Weber.”
Op de uitvoering in 1916 speelt hij Kol Nidrei van Max Bruch, en in 1922 speelt hij cello in het tweede deel van het Strijkkwartet opus 11 van Tsjaikovski. De eerste violist van het kwartet was Sal Dwinger. Sal Dwinger is in die tijd een bekend musicus, hij woont vlak naast Leo in de Jan Lutmastraat. Het Nieuwsblad van het Noorden heeft een recensie van het concert, zonder de namen van de musici te noemen, en stelt: “de jongelieden die het kwartet vormden hebben waarlijk al een aardige hoogte bereikt.”
Leo’s leraar, Pieter Johannes Dado (1879-1949) studeerde aan het Haags Conservatorium en was cellist bij de Groninger Orkest Vereeniging. Op 3 januari 1923 vertrekt Leo naar Leipzig om cellolessen te nemen.
Zijn oudere broer Sally is van beroep koopman. Na zijn huwelijk met Ella Pels uit Delfzijl op 15 december 1925, verhuist hij naar de Petrus Campersingel 149a.
Op 18 mei 1936 overlijdt zijn vader. Een jaar later verhuist Leo met zijn moeder, zus en broer naar de Jan Lutmastraat 8.
Alle kinderen hebben een beroep. Zo is Rika correspondent, Leo musicus en Arnold reiziger.
Op 14 september 1940 verschijnt er een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden, waarin Leo cellolessen aanbiedt. Hieruit blijkt dat hij dan nog woonachtig is aan de Jan Lutmastraat 8.
Het is niet bekend wanneer Leo naar Westerbork is weggevoerd. Wel is duidelijk dat hij met het tweede transport uit Westerbork naar Auschwitz gaat op 16 juli 1942, waar hij op 21 augustus1942 is vermoord, een dag voor zijn broer Arnold.
Op 4 februari 1943 worden zijn moeder Fanny en zus Rika weggevoerd naar Westerbork. Op 12 februari 1943 worden beiden vermoord in Auschwitz, op dezelfde dag als Leo’s oudste broer Sally met zijn gezin.

 


Arnold Weinberg

Geboren: 15 november 1902, Groningen
Laatste adres: Jan Lutmastraat 8, Groningen
Weggevoerd naar Westerbork: onbekend
Vermoord: 22 augustus 1942, Auschwitz

Arnold Weinberg is het vierde kind van Lasarus Weinberg en Fanny Weinberg-Weinberg. Hij wordt geboren op 15 november 1902 in Groningen. Zijn broer Sally is in 1897 geboren, zijn zus Rika in 1898 en zijn broer Leo in 1900.
Het gezin Weinberg woont in Groningen op meerdere adressen.
Zijn vader Lasarus houdt regelmatig voordrachten, zoals op te maken valt uit een verslag in het Nieuwsblad van het Noorden van 14 december 1917. Het verslag gaat over een optreden voor de ‘damesbijeenkomst van de Sociëteit van Handwerkslieden’, waarbij hij o.a. een verhaal vertelt over Napoleon op St. Helena. Zijn voordrachten worden afgewisseld door een muzikaal intermezzo, verzorgd door twee van zijn zoons, op cello (Leo) en piano. Het is niet duidelijk of het Sally of Arnold is die Leo op de piano begeleidt.
Zijn oudere broer Sally is van beroep koopman. Sally woont na zijn huwelijk met Ella Pels uit Delfzijl op 15 december 1925 aan de Petrus Campersingel 149a.
Op 18 mei 1936 overlijdt zijn vader. Een jaar later verhuist Arnold met zijn moeder, zus en broer naar de Jan Lutmastraat 8.
Alle kinderen hebben een beroep. Zo is Rika correspondent, Leo musicus en Arnold is reiziger.
Het is niet bekend wanneer Arnold naar Westerbork is weggevoerd. Wel is duidelijk dat hij met het allereerste transport uit Westerbork naar Auschwitz gaat, op 15 juli 1942. Hij is daar op 22 augustus 1942 vermoord, een dag na zijn broer Leo.
Op 4 februari 1943 worden zijn moeder Fanny en zus Rika weggevoerd naar Westerbork. Zij zijn op 12 februari 1943 vermoord in Auschwitz, op dezelfde dag als Arnolds oudste broer Sally met zijn gezin.