Cornelis Spaans
Geboren: 14 juli 1922, Scheveningen
Laatste adres: Kraneweg 60a, Groningen
Gefusilleerd: 24 juni 1943, Leusden
Cornelis Spaans wordt op 14 juli 1922 geboren in Scheveningen. Hij is de oudste zoon van Willem Spaans en Magchelina Maria Cornelisje Vlas.
In het begin van de bezetting volgt Cornelis Spaans een opleiding tot stuurman aan de Zeevaartschool Abel Tasman in Delfzijl.
Al snel raakt hij betrokken bij verzetsactiviteiten. Samen met vrienden geeft hij in Groningen de verzetskrant “de Bosgeus” uit.
Zijn vader meldt in een formulier “Opgave voor de Eerelijst der namen van hen die voor het vaderland zijn gevallen”, dat hij al begin 1941 wordt opgepakt en 2 maanden gevangen zit aan de Herenweg in Groningen.
Nadat hij vrijkomt wordt het hem verboden terug te keren naar de zeevaartschool in Delfzijl. Hij wordt wel toegelaten tot de toenmalige zeevaartschool in de Schilderswijk aan het Reitdiep in Groningen (nu een appartementencomplex).
In die periode, mei 1941, wordt Cornelis als inwonende op adres Kraneweg 60a ingeschreven.
Na zijn vrijlating raakt hij verder betrokken bij illegaal werk, zoals de verspreiding van Vrij Nederland, maar ook gewapend verzet en hulp aan onderduikers.
Omdat het voor hem te gevaarlijk wordt in het noorden van het land duikt hij in januari 1942 onder en keert hij terug naar het westen van het land.
Op 7 augustus 1942 wordt Cornelis in Scheveningen gearresteerd. Daarna volgt detentie in Scheveningen, Den Bosch, Haren en Utrecht. Gedurende de eerste 6 maanden gebeurt dat in eenzame opsluiting.
Op 24 juni 1943 komt het einde. Cornelis, nog maar 20 jaar oud, wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton op de Leusderheide.
Het “Feldgericht Luftgau Holland” bericht daarover op 26 juni 1943.
In de woorden van zijn vader wordt hij ”Doodgeschoten voor het onschadelijk maken van een Nederlander die bij hun in het illegale werk zat en heulde met den vijand”.
Opmerkelijk is dat Cornelis in zijn schooluniform wordt gefusilleerd. Zijn moeder had het uniform bij een bezoek aan de gevangenis afgegeven. Vooraf had zij er zijn naam in geborduurd en aan de hand daarvan is zijn lichaam later geïdentificeerd.
Op 5 juli 1943 verschijnt er in de krant de Standaard een overlijdensadvertentie waarin zijn ouders zijn overlijden wereldkundig maken.